Як готувати та зберігати гриби

01.02.2023

У грибний сезон, господині замислюються, як правильно та раціонально зберігати гриби та що з них приготувати. Для тих же хто хоче спробувати грибний делікатес, але свіжих грибів у цей період немає, є чудова можливість купити гриби заморожені для приготування улюбленої страви. Страву з грибів дуже складно зіпсувати. Щоб підвищити смакові та ароматичні якості Білого гриба, його потрібно висушити. Наприклад, в Івано-Франківській грибній вусі використовують і гриб білий м'ясистий, не висушений і сушений гриб. Це зроблено для того, щоб у вусі відчувався гриб, який можна жувати, та був присутній аромат Білого гриба.

Популярний нині і промисловий гриб Шампіньйон. Його також можна підсушити. Хоча, Шампіньйон гарний і в сирому вигляді в салаті. Для цього оберіть печериці, які ще не розкрилися і не почали чорніти. Крім печериць, сирими можна їсти і білі гриби.

У грибний період, можна приготувати грибну юшку, вареники з грибами, тушковані гриби в сметані, тушкована капуста з грибами, а з Білих грибів - смачні соуси.

За спостереженнями кухарів найскладніше приготувати лисички. Дуже багато кухарів упускає той момент, що перед тим, як готувати лисички, їх треба ошпарити або проварити до 2 хвилин. І коли вже готується цей гриб, то гіркоти не буде. Це дуже велика проблема, якої ніяк не позбутися. Після термічної обробки лисички можна спокійно заморожувати, маринувати чи готувати».

Господині користуються трьома способами зберігання грибів:

  1.  Маринування.
  2.  Сушіння
  3.  Заморожування.

Сушіння грибів

Сушити гриби можна в духовці, на сонці або в сушарці. Для духовки температура має бути не більше 120 градусів. Ідеальна – 80. Тоді гриби не дбають, але бактерії вбиваються.

Заморожування грибів

Якщо ви збираєтесь гриби плануєте морозити, запам'ятайте пораду, як зробити, щоб гриби не стали глибою: грибочки наполовину підсушити, зібрати в контейнер, бокс або пакет. Так гриб не виділятиме вологу і дбайливо зберігатиметься в морозилці. І ще – не потрібно утрамбовувати якнайбільше грибів в один пакет.
 

Маринування грибів

В основному маринують опеньки, маслюки, маленькі білі грибочки. Гриби у кожному регіоні України готують по-різному. Технології не дуже відрізняються.


У лісах України ще можна знайти і трюфелі. Переважно вони зростають у Карпатах. Якщо вам пощастило, трюфель можна нарізати тонкими слайсами і додавати в салати, основні страви або пасту. Він переважно слугує як прикраса. Зберігати трюфелі радять у сирому рисі. Тоді підтримується баланс води. Хоча ці гриби зберігаються недовго.

 

Ще одна порада – свіжозібрані гриби відразу потрібно почистити та обробити. Адже навіть якщо у кількох грибів паразитуватимуть черв'яки, за ніч вони пошкодять значну кількість грибів.